jueves, 31 de diciembre de 2009

Viquipèdia sectària o cabòries d'ignorància?

Avui he descobert que sóc famós, que surto als mitjans, que sóc un actor secundari de 19 anys d'una obra teatral on els personatges principals són en Santi Capellera i Rabassó, i la Viquipèdia. Quins nervis. I com a famós que sóc, vull donar-me encara més a conèixer, però no creant el meu article a la Viquipèdia, sinó difonent l'article (titulat: La Viquipèdia, un lloc web sectari on alguns són més iguals que altres) dels mitjans de comunicació on vaig tenir el gust d'aparèixer pels volts del setembre per un article d'en Santi Capellera: Diari Maresme, Girona notícies, Es Diari, Diario Digital de Menorca, i en dos blocs d'en Capellera. Però, com passa sovint, quan el crític de teatre i el protagonista principal de l'obra són la mateix persona mostren una visió molt esbiaixada de la realitat. Per aquesta raó, i per no caure en el mateix parany, jo ho advertiré per avançat que mostraré les dos visions: la primera, que és oferir-vos el guió de l'obra teatral sobre els fets (neutral), i la segona, la meva visió com a actor secundari.

Guió de l'obra:

1. Creació de l'article per l'usuari Perinno (després es sabrà que és el mateix, Santi Capellera i Rabassó) el 10:26, 27 març 2009.
2. L'usuari Paucabot afegeix la plantilla (Falten Referències de rellevància [FRR] ) on es demana l'addició de referències per demostrar la notabilitat del personatge. (28 de març).
3. L'article rep modificacions de l'usuari Perinno durant 2 dies i elimina la plantilla de FRR.
4. L'usuari Bestiasonica, afegeix altre cop la plantilla FRR i la plantilla Orfe. (8 d'abril)
5. Paucabot afegeix la plantilla proposta d'esborrament amb el motiu: "Currículum d'un periodista. No aportades referències sobre la seva notabilitat"). Afegeix un avís a la plana de discussió de l'usuari creador de l'article sobre la seva proposta d'esborrament, tanmateix, s'oblida de penjar-lo en la pàgina on es discuteix les propostes d'esborrament.(26 d'abril).
6. L'usuari KRLS se n'adona i el penja a la pàgina de discussió sense votar en contra ni a favor (5 d'agost).
7. Al cap de 7 dies i amb 2 vots a favor vàlids, tal com marquen les normes d'esborrament consensuades, l'administrador KRLS (votació democràtica de la seva investidura com a tal) esborra l'article del periodista Santi Capellera i Rabassó. (12 d'agost)
8. Pàgina de discussió d'un usuari, que es veu envaïda per l'enuig d'en Capellera i la conseqüent resposta del seu missatge per diversos usuaris.
9. Comentaris de resposta d'usuaris que contesten a les diferents pàgines des d'on contesta l'escriptor (1, 2, 3).
10. La ip estàtica des d'on el periodista també va comunicar-se amb nosaltres (tant en el seu enuig com en l'article) apareix per vandalitzar l'article de Gava amb la ip 195.53.62.114.

(Com que a vegades es fan apunts en els guions original pels propis actors, si es troba a faltar algun pas, només cal comentar-ho i l'afegiré)

Article d'opinió:

Com actor secundari de 19 anys, amb el nom artístic KRLS, que duu contribuint en aquesta obra mestre que és la Viquipèdia des de fa més de 3 anys i 3 mesos i més de 19.000 contribucions, i en el qual sóc administrador d'aquesta després de rebre el suport de més de 20 usuaris de la viquipèdia en català, crec que tinc el dret a opinar. Tinc intenció d'oferir la meva visió, possiblement no tant malinterpretada com la del periodista Capellera al conèixer , crec jo, perfectament el funcionament de la mateixa. I això no ho dic per fer-me el presumit o presumptuós, sinó per intentar desmuntar les paraules que poc educadament em llença com: "crio" de 19 anys amb una evident falta de criteri i d'estudis, i sobretot d'experiència mundana pugui posar en dubte la rellevància d'un periodista amb una professionalitat constatada de més de 30 anys, i pugui decidir sobre si la seva pàgina s'esborra o no. En una cosa té raó, però aquí torna a caure en la seva ignorància, jo no decideixo què s'esborra o no, jo haig de fer el que la comunitat ha votat en aquella proposta d'esborrament, jo sóc el jutge que ha de fer complir la llei que el poble demana. O també aquesta gran perla de Qui decideix ara per nosaltres i pel país, les guarderies i els setciències? Els necis que creuen saber sense saber res, són els que ara sembla ser que dictaminen què s'hi inclou o no en un referent tant important com és ara la Viquipèdia catalana. O quan em/ens tatxa de totalitaristas.

Podria citar nombrosos basals d'aigua i reflexes d'ignorància sobre el funcionament de la Viquipèdia (tot i haver-li intentat explicar en nombroses intervencions d'usuaris) en el seu missatge d'enuig i el seu posterior article al mitjans, que només rebatre en alguns, per no deixar enganyada a la gent que només es llegeix els articles d'aquells columnistes que escupen sobre la viquipèdia al tenir els mitjans necessaris i callant a aquells que dia a dia estan col·laborant altruistament perquè la viquipèdia en català es situí com un referent. Però deixant de banda tot això, senyor Capella, el teu vot val el mateix que meu. Tu durant el temps que es vota i se t'avisa, podies haver votat en contra de l'esborrament i haver afegit referències de terceres parts que justifiquessin la teva notabilitat (no n'aportares cap) i la gent hagués votat que es mantingués, però això no va ser així.

La següent qüestió i tal com descriuen les normes, no es recomana que les persones escriguin un article sobre si mateix encara que siguin notables, perquè és impossible que aquest sigui neutral i menys crear un article per penjar el teu currículum. Els articles s'han de basar en publicacions externes i no en el que jo sé que he fet, perquè sóc jo.

M'agradaria també deixar constància que parles de casos de Wikipedia en castellà, quan no tenen cap relació amb la Viquipèdia en català, perquè no deixen de ser comunitats diferents i s'han de tractar cada una per separat a l'hora de cercar presumptes defectes.

Ara m'agradaria referir-me especialment en el títol que penjares en l'article del teu bloc amb l'article d'opinió aquest, "Voler ser l'enciclopèdia de les noves fornades obliga a demostrar objectivitat, imparcialitat, respecte i educació" i també la conclusió final de l'article "Conec què és i què no és la democràcia, l'educació, el respecte a les persones i altres valors, coses que des d'aquest lloc web s'ignoren molt sovint.". I ara diguem? Tu què has complert d'aquestes premisses? Educació? Insultant i amenaçant als usuaris. Imparcialitat i objectivitat? Escrivint un article sobre tu mateix i enutjar-se al considerar-se no notable per tenir un article en l'enciclopèdia lliure. Respecte? Respecte cap a la resta d'usuaris i especialment cap a la meva persona quan els titlles de guarderia, de totalitaris, de criatura sense criteri i estudis. No hi ha res més democràtic que unes votacions amb la seva conseqüent argumentació per decidir si esborrar o no esborrar uns articles que tenen mancances importants.

La Viquipèdia no et tanca les portes, senyor Capella, pots demanar que es restauri l'article, sempre i quan es millori l'estructura i la neutralitat, si aportes referències fefaents de la teva notabilitat. S'ha d'entendre que tot no pot tenir cabuda en una enciclopèdia.
Bon any 2010 a tots!

4 comentarios:

Xavier D. dijo...

Magnífica rèplica a l'article d'aquest senyor, que no ha fet més que esbiaixar informació i atacar sobre una comunitat que el va acollir immillorablement i es va esforçar en intentar solucionar qualsevol problema. El que ha fet és només una mostra de la manca de coneixements que té sobre l'enciclopèdia lliure. Ànims company!

Xavier D. dijo...

Bon Any 2010 a tothom, per cert! ;)

Ensada dijo...

Xa me semellaba a min que iste blog era polilinga.

Góngora dijo...

Indeed. Buon anno a tutti voi! ;)